Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΡΟΥΣΑΛΙΕΣ

 

Δώδεκα μέρες πριν τα Θεοφάνεια , ανήμερα των Χριστουγέννων , δώδεκα παλικάρια συμβολίζοντας τους δώδεκα μήνες του έτους ή τις μέρες του δωδεκαημέρου , ντυμένοι με την παραδοσιακή μακεδονική φορεσιά κρατώντας στα χέρια ξύλινα γιαταγάνια πήγαιναν στον πάτερ του χωριού να πάρουν την ευλογία του . Κάτοπιν , έκαναν τρεις γύρους γύρω από την εκκλησία και με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια του ενός από τα παλικάρια επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού . Με τα ξύλινα σπαθιά τους σταύρωναν τα κατώφλια και έδιναν ευχές για το νέο έτος στους σπιτονοικοκύρηδες .Οι χορευτές χόρευαν υπό τη συνοδεία ζουρνάδων και νταουλιού και στη συνέχεια οι χωρικοί έδιναν τις προσφορές τους , γλυκά και χρήματα , για να επιτευχθεί κάποιο έργο , όπως η ανέγερση της εκκλησίας , γι ΄αυτό και τις προσφορές τις ονόμαζαν και γεννήματα . Ο αριθμός των χορευτών ήταν πάντα ζυγός και στο δρόμο περπατούσαν πάντα σε δυάδες. Οι χοροί που χόρευαν ήταν η πατινάδα και ο πατρούνιος ή πατρώνα .
Έτσι , λίγο πριν μπει το 2017 και με εορταστική διάθεση ο πολιτιστικός σύλλογος Γουμένισσας  " Οι Παίονες " αναβίωσε αυτό το μοναδικό μακεδονικό έθιμο επισκεπτόμενος την πόλη της Θεσσαλονίκης . Την Κυριακή στις 18 Δεκεμβρίου 2016 οι χορευτές του συλλόγου μάγεψαν τους Θεσσαλονικείς , που παρευρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης  , με την αναπαράσταση του εθίμου , τις πανέμορφες φορεσιές τους και τη μελωδία του νταουλιού και των χάλκινων πνευστών της Γουμένισσας .





Συγχαρητήρια στους χορευτές του συλλόγου αλλά και στην δασκάλα τους που αψηφώντας τη παγωνιά των ημερών πρόσφεραν ένα  ξεχωριστό θέαμα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι .

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου